Stadion GKS-u Katowic na 15 tysięcy wraz z budową trzytysięcznej hali kosztuje 268 milionów.
Budowa dwóch trybun na Radomskim stadionie o pojemności 5.600 ma kosztować nie całe 40 mln.https://www.google.com/amp/s/sportowefakty.wp.pl/amp/pilka-nozna/1115317/krok-w-kierunku-dokonczenia-stadionu-radomiaka-podano-date-i-cene
Ostatnia trybuna w Zabrzu, która jest budowana ma pojemność 7500 osób i w zeszłym roku wyceniono jej budowę na 46 mln.
Wiem, że budowa trybuny jest zawsze tańsza niż budowa kilku trybun bo chodzi o projekt, budowę fundamentów, budowę przejść, dach, rozbiórkę czy parkingi ale widać wyraźnie, że ktoś tu wyraźnie przeszacował bo wycenić stadion na niecałe 4,5 tyś. na 100 mln to gruba przesada.
Jaki z tego wniosek? Ogólnie sam projekt nie jest zły. Trzeba mierzyć siły na zamiary. Ogólnie uważam, że jeśli mamy zająć się budową stadionu to po pierwsze należy uwzględnić oświetlenie na trybunach (ale nie wiem, czy do tego nie byłoby potrzeby budowy 4 trybuny od strony budynku klubowego, chociażby małej na 500 osób). Stare świeczki są strasznie prądotwórcze i organizacja meczy jest bardzo droga.
Dziś gramy z Rowem. Klub nie miał kasy na ochronę to robi mecz na 1,5 tysiąca ( 1300 plus pula dla nas). Bilety w Rybniku rozeszły się w …. poniedziałek w przedsprzedaży. Toż to gańba i wstyd. Stadion na 10 tysięcy a ludzie nie obejrzą meczu na żywo bo miasto nie pomoże klubowi. Ja już dawno pisałem, że problemy sportu w regionie nie dotyczą tylko Wodzisławia a całego regionu. Wstyd.