Reply To: Stadion Aleja-wczoraj, dziś i jutro

MGol
Participant

Widać, że tylko radny Chrząszcz jakoś temat stadionu ogarnia a reszta….. Dlaczego nikt się nie zapytał nad jaką teraz koncepcją pracują?

Być może prezes nie wie, ale wraz z projektowaną koncepcją stadionu, projektowane jest również pełnowymiarowe boisko treningowe przy ul. Skrzyszowskiej! Dlatego dziwię się jego wypowiedzi, bo podważa projekt, który de facto zawiera przebudowę boiska. Myślę, że większość z nas jest realistami, dlatego wiemy, że jeśli teraz dojdzie do modernizacji to zacznie się od przebudowy jednej trybuny. Póki co, rozmawiamy nad koncepcją, która ma się przerodzić w projekt budowlany. Niestety firma mija się z tym, co było zapisane w warunkach przetargu, o czym już w zeszłym miesiącu pisałem.
Panie prezesie nie dawno nam obiecywał pan Odrę na poziomie centralnym. Sytuacja jest jaka jest. Klub spłaca długi a my walczymy o utrzymanie 4 ligi. W jakimś stopniu to rozumiem. Nie rozumiem tylko tego, że jest Pan przeciwny przebudowie obiektu, który na dzień dzisiejszy nie dostanie licencji nawet na 1 ligę a przypuszczam, że i na 2. Odra zanim się odbuduje to może być 5 albo 10 lat. Miasto przebudowywać stadion może również 5 albo 10 lat, skoro już w przyszłym roku będzie 3 rok odkąd był ogłoszony przetarg na przebudowę. Dlatego albo mamy wizję rozwoju i patrzymy na to, co może być w przyszłości albo nie róbmy nic, tylko ogłośmy, że interesuje nas w perspektywie 10 letniej, co najwyżej 3 liga i tyle. Pamiętajmy tylko, że na stadionie brakuje normalnej toalety, miejsc dla niepełnosprawnych, kołowrotków na bramkach, wydzielonych stref wejścia/ wyjścia a i na sektorze kibiców gości mogłoby znaleźć się parę mankamentów. To tylko mankamenty pisane z głowy a myślę, że parę by się jeszcze znalazło.

Uważam, że powinno zacząć się od przebudowy trybuny na przeciwko głównej oraz części sektora gości a dopiero później ruszać główną. Myślę, że jeszcze poczekaliśmy z dwa lata i stadion byłby projektowany na dwa tysiące….
Ale przecież nas na nic nie stać… no może poza dwoma vice prezydentami, nowym stanowiskiem ds bezpieczeństwa czy 100 milionami wydanymi w oświatę.