Reply To: Inwestycje i wydarzenia – Wodzisław, powiat, region

MGol
Participant

Luck czy to są mrzonki, tego nie wiem. Po pierwsze Kieca już rządzi 17 lat i gdyby nie był antysportowy to albo mielibyśmy już stadion albo hale albo basen. Nie pisze, że wszystko ale gdyby chciał to by nazbierał na jedną taką inwestycję. Zgadzam się z tobą w wielu aspektach. Brak współpracy z powiatem, który jak tylko może wyprowadza z Wodzisławia różne instytucje powiatowe ( tylko pytanie czy da się współpracować z niektórymi, którzy ten Wodzisław rozdzielali. Po drugie brak wizji. SWD na swojej stronie podało kilka wizualizacji stadionu. Nie wiem skąd je mają ale wiem, że gdyby kompetentne osoby zajmowały się projektem stadionu to zaczyna się od wstępnej wizualizacji a następnie wybiera się firmę do projektu. My natomiast mamy firmę która ma zaprojektować stadion z trzema trybunami a projektuje z dwoma..
Odnośnie szkół to jesteś kolejną osobą, która porusza ten niepopularny temat w naszym mieście. Istnieje nadzieja, że kropla drąży skałę i wreszcie KRUS zajmie się tym tematem.

Przed ubieglymi wyborami samorządowymi, włodarz miasta obiecywał Prezesom SWD Wodzisław Śl. i KS 25 Kokoszyce, że nie opłaca się remontować boiska w Kokoszycach, a lepiej będzie go sprzedać, jako działkę komercyjną i wybudować nowe.

Prezesi, doskonale zdając sobie sprawę, że są to tylko gołosłowne obietnice przedwyborcze Kiecy, pomimo tego postanowili działać.

Po dokonaniu rekonesansu terenu, porozumiano się z zarządcą kilku hektarowej działki w rejonie obecnej fabryki Eko Okna na temat potencjalnego przeznaczenia tego terenu na nowe obiekty sportowe.
Po rozmowach z Ministerstwem Sportu, Prezesi SWD i KS 25 uzyskali promesę dofinansowania nowych obiektów – UWAGA – do 80%, przy budowie hali, basenu i stadionu.
Z tymi nowymi informacjami, Prezesi udali się do włodarza.
Niestety, ale zgodnie z przewidywaniami i znaną manipulacyjną taktyką polityczną, odpowiedź Kiecy była następująca, cyt.: „niczego nie będę budował”.

O tym, że Kieca nie jest BOBEM budowniczym w Wodzisławiu, wiadomo już od 17 lat…

Mam mieszane uczucia i do Kiecy i do SWD, dlatego należałoby zaprosić obu Panów na komisję sportu albo sesję rady miasta i wyjaśnić jak było, ponieważ temat dotyczy/ dotyczyłby dziesiątek milionów dofinansowania.

Wizualizacja stadionu według SWD
Zostały wyrzucone jeszcze dwie wizualizacje ale moim zdaniem ta jest najbardziej realistyczna, szczególnie gdyby pierwszy rząd trybun zastąpić bieżnią jak to chcą rządzący.

Don oczywiście, że jest to maszyna do palowania i wręcz byłbym zaniepokojony gdyby jej tam nie było. Teren przez lata był uważany jako zalewowy. Jednak pytanie ile i oraz jak długie będą tam pale. Być może teren kupił jakiś bogatszy inwestor?

Luck wspominałeś coś o budownictwie. Handlobud złożył wniosek o budowę na dwóch zakupionych działkach. Nie chcę być złośliwy ale teraz niektórym ta inwestycja nie przeszkadza pomimo, że też są to tereny obecnie zalesione. Moja opinia jest taka, że tereny te id lat były przygotowywane pod budownictwo mieszkalne, dlatego jeśli mają być jakieś ograniczenia to, co najwyżej powinny się tyczyć ilości zabudowań i zieleni ma działce.