Reply To: Stadion Aleja-wczoraj, dziś i jutro

MGol
Participant

Jak już kiedyś pisałem jestem za budową stadionu stricte piłkarskiego, jednakże wiem, że przy obecnej władzy nie ma na to szans, dlatego już kiedyś w pewnym poście podałem parę stadionów z bieżnią, które byłyby stadionami wielofunkcyjnymi z prawdziwego zdarzenia, na których kibic piłkarski nie czułby się nie swojo. Wtedy też podałem przykład : https://www.eska.pl/rzeszow/co-dalej-z-budowa-pcla-w-rzeszowie-kiedy-poznamy-wykonawce-inwestycji-aa-oHhx-VgmQ-eGV9.html?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_campaign=budujesiewpolsce&utm_content=post-link&fbclid=IwAR3EXOe3u5duhrBUJcFJ_fKz-Dn3fFR2T_6YS2C3d_tu-Mvwory8Vlnywmk

Dlaczego miałoby nie powstać śląskie albo górnośląskie centrum lekkoatletyki w Wodzisławiu Śląskim? Jeśli stadiony stricte piłkarskie w Chorzowie i Zabrzu dostały grube dofinansowanie to dlaczego np takie górnośląskie centrum lekkoatletyki nie miało by go nie dostać i nie miałoby powstać u nas? Obecnie projekt w Rzeszowie wyceniany jest na około 160 mln z tego mają już finansowanie na prawie 120 mln i połowę pokrywa ministerstwo, 25 % procent województwo i 25% miasto. Liczą, że dostaną jeszcze brakujące ponad 20 mln zł z ministerstwa. Teraz kilka słów ode mnie. Jako, że miasto w projekcie zastrzegło stadion do 5 tysięcy widzów oraz przyjmując założenie, że nie ruszamy murawy pod którą jest instalacja podgrzewania oraz budynku klubowego ( a szkoda) to realny koszt takiego stadionu na wypasie i wielkości 5 tysięcy zamknąłby się w przedziale 60-80 mln zł. Jeśli dostalibyśmy dofinansowanie wynoszące w wysokości około 50-75 procent to miasto musiałoby wyłożyć około 30-40 mln. Napiszecie, że to dużo. Nie stać nas. Robiąc stadion minimalistycznie na około 3 tysiące zamkniemy się w kwocie 30-40 mln ( otrzymując małe lub żadne wsparcie) a jego budowa rozciągnie się na kilka lat a jego poziom nie będzie reprezentatywny. Przypominam, że budowa rodzinnego parku rozrywki zamknęła się w kwocie 28 mln zł i trwała kilka lat a zakończyła się w 2015 roku.
Może pora by stowarzyszenie kibiców Socios, klub Odra oraz inne kluby, które by korzystały z takiego obiektu wreszcie wystosowały jakąś wizję stadionu? W każdym miesiącu na komisji sportu jest omawiany temat stadionu dlatego, może pora zabrać głos i przekazać radnym na komisję sportu?
Czekam tylko na komentarze w stylu po co nam to i dla kogo? Pamiętacie mecze z Odrą Opole? Klub ze średniego miasta ( co prawda wojewódzkiego ale mniej ludnego niż Rybnik), już kilka lat temu wraz z miastem miał wizję rozwoju klubu. Dziś budują stadion na prawie 12 tysięcy i są blisko ekstraklasy. Przypominam, że jeszcze nie dawno mieli przez lata sporo mniejszą frekwencję niż my a na pytanie Odra odpowiadało się Wodzisław.
Nacisk na sens. Pisałem już o tym kilkukrotnie w różnych mediach przed wyborami, że miasto Wodzisław oraz powiat wodzisławski rządzący mają gdzieś, podawałem liczne przykłady nierównego traktowania i sprzyjaniu Rybnikowi oraz Raciborzowi. Na szczęście takich osób myślących podobnie było więcej i nagle się okazało, że dostajemy pełną pulę na drogi (30 mln ) oraz jeszcze kilkanaście milionów na inne projekty. Dlaczego? Bo radzący wyczuli, że było niezadowolenie ludu. Teraz trzeba postępować tak samo. Niestety mam wrażenie, że w naszym lokalnym społeczeństwie ludzie za szybko odpuszczają i stwierdzają po co nam to jak jest u sąsiada za miedzą….p