Reply To: Inwestycje i wydarzenia – Wodzisław, powiat, region

MGol
Participant

Pisałem w tej sprawie do TEK, zaraz gdy Tusk zapowiedział budowę lotniska. Odpisali mi, że te wszystkie wiadomości o zrezygnowaniu z inwestycji kolejowej Katowice-Ostrava są nie prawdą. Zresztą nawet w artykule jest napisane, że toczą się prace projektowe a inwestycja ma dofinansowanie z Unii. Inną kwestią jest fakt czy budowana trasa będzie biegła tak jak jest teraz projektowana, czy za jakiś czas nie będzie tworzony nowy projekt oraz czy dojdzie do budowy połączenia Wodzisław Śl.- Jastrzębie. Pamiętajmy, że lotnisko miało nie być budowane a decyzję zmieniono. Szprychy z Katowic – Ostrawy też niby ma nie być a jest już przyznane dofinansowanie….

Pani Lenartowicz to mogłaby coś zrobić do regionu, bo póki co, to protestuje żeby nic nie robić.

Odnośnie kopalń to zarówno ten rząd jak i poprzedni to banda hipokrytów, rujnujących polską gospodarkę. Rząd PIS również zamknął kilka kopalń. Najbliższe to Jas-Mos przy którym w tym tygodniu zaczęto wyburzać już cześć łaźni jak i Krupiński, który już cały zburzono. Niestety część kopalń będzie szybko zamykanych bo taka jest polityka unii a Polska się z tym zgadza. Cały harmonogram zamykania kopalń, który został sporządzony przez PiS był od początku stworzony pod wybory i w branży od początku o tym się mówiło. Kopalnie z PGG mają być łączone a docelowo mówi się o włączeniu niektórych kopalń do JSW. “Takimi kopalniami, które posiadają zasoby węgla koksowego, są Halemba i Bielszowice, które zresztą pracują na tym samym złożu, co należąca do JSW kopalnia Budryk, co oznacza, że mogłyby korzystać wspólnie z infrastruktury – szybów, przewietrzania, wentylacji itd.” Gdzieś kiedyś czytałem również o Marcelu wraz z kopalnią ROW.

Pytanie co region zyska w zamian bo jak sobie radził Maj czy Pszów z zamknięciem kopalni widać do teraz.