Reply To: Inwestycje i wydarzenia – Wodzisław, powiat, region

MGol
Participant

Don C nie gloryfikuj nas tak, bo takie pochwały, to mi się z mowami pożegnalnymi kojarzą 😉 Po prostu jesteśmy społeczniakami, którym zależy na klubie, mieście, regionie, kraju. Nie mniej trzeba innych zachęcać do zabierania głosu by to forum żyło. Każde nowe spojrzenie może podsunąć pewne nowe pomysły.
Administrator, oczywiście za chwilę, gdy kandydaci się ujawnią od razu wyskoczy z hasłami “stop hejtowi” i tak dalej….. Oczywiście w swoich działaniach nie będzie widział krzty złej woli, bo to przecież przepisy mu nie pozwalają, co jest oczywiście zasłoną dymną, bo zapomniał o tym, że raport NIK na który się powoływał jest w internecie i każdy może go zweryfikować. Szkoda tylko, że w skali kraju jest mi ciężko wymienić klub z taką historią, przynajmniej takiej wielkości miasta bez absolutnego wsparcia finansowego przez miasto. Gańba i tyle.
Opublikowano ranking najbiedniejszych miast tzn ich dochodu.
Ministerstwo Finansów opublikowało wskaźniki dochodów podatkowych w przeliczeniu na jednego mieszkańca danego miasta, za rok 2023. Do końca takie wskaźniki nie odzwierciedlają sytuacji miasta ale wiele wskazują o potencjale miasta.
Rydułtowy 10, Pszów 2 w rankingu. Pszów w tym rankingu jest 2 w województwie i większe dochody na mieszkańca mają nawet Żarki, Kalety czy Toszek. Smutne to. Gańba. Przypominam też, że podatki już mają zbliżone do Warszawy, co ostatnio wrzucałem.
https://rybnik.naszemiasto.pl/poznaj-najbiedniejsze-miasta-w-w-slaskiem-na-liscie-bytom/ar/c1-9515591

Z cyklu: po co nam to jak mamy gdzie indziej…
“Nowoczesne obiekty sportowe ożywiają miasta, spajają je przestrzennie i społecznie. Miasta przyjazne są wygodne do życia, integrują mieszkańców, zapewniają dostęp do usług i rozrywki. Jak sport pomaga walczyć z depopulacją miast?” Szkoda, że nie u nas w regionie? Tu decydenci traktują sport jak zło konieczne, zresztą tak jak i rozwój terenów pod budownictwo….
https://wodzislawslaski.naszemiasto.pl/budowa-obiektow-sportowych-w-przestrzeniach-miejskich/ar/c3-9629597