Reply To: Inwestycje i wydarzenia – Wodzisław, powiat, region

MGol
Participant

Forum umarło bo nikt z klubu tutaj nie pisze o klubie, nie daje żadnych informacji, co się dzieje. Kiedyś prezes pisał, do tego jeszcze osoby które były blisko klubu coś pisały. Można było się czegoś dowiedzieć, kto przychodzi, kto trenuje. Teraz niestety wszyscy się poobrażali i jest jak jest.
Nikt nikogo nie zmusi do przeglądania forum a tym bardziej do pisania, czy tym bardziej do chodzenia na mecze. Problemem jest to, że im ta grupa ludzi związana z klubem (chodząca na mecze, komentująca a tym bardziej działająca w klubie ) się zmniejsza, tym będzie tylko gorzej, dlatego grot przemyśl to, bo forum polega na tym, że czyta się różne opinie i można czasami na pewne rzeczy się nie zgadzać ale warto usłyszeć zdanie innej osoby. Szczególnie takiej osoby, która jest od x lat na forum.

Oczywiście, że brak hali widowiskowej w Wodzisławiu jest wstydem dla miasta. Zapominasz, że na takiej hali można organizować koncerty, gale, spotkania na większą skalę niż w WCK a dodatkowo kluby nie musiałyby blokować hal szkolnych. Zresztą ze stadionem jest podobnie. Uważasz, że budowa nowego dworca bardziej ci jest potrzebna? Otóż nie uważam, że nie jest on potrzebny, ba nawet pamiętam jak radni twierdzili, żeby takie centrum przesiadkowe powstało na dworcu albo, żeby to centrum budować już parę lat temu na przeciwko Karuzeli. Pamiętam też, jak miasto wycofało się z przeznaczenia pieniędzy na projekt przystanku kolejowego parę lat temu, kiedy tamten projekt przewidywał budowę drugiego toru do przystanku Centrum, tak by można było na nim kończyć i zaczynać kursy. Zaoszczędzono bodajże 150 tysięcy a stracono kilka lat oraz drugi tor, bo PKP deklarowało budowę już wtedy. Niestety miasto płaci Karuzeli za wynajem dworca w galerii. W 2020 było to 120 tysięcy, rocznie, teraz chyba więcej. Najlepsze jest to, że biznesmeni założyli sobie spółkę w Rybniku i cit opłacają w Rybniku. Mają do tego prawo ale gdyby płacili w Wodzisławiu to de facto finansowali by wynajęcie dworca przez miasto.

Odra od dawna miała zły pijar na mieście bo niektórzy celowo puszczali plotki ile to miasto wydaje na klub. Niektórym nie było to na rękę a pamiętaj, że kiedyś nie było takiego prostego dostępu do środków wydawanych przez miasto. Na pewno znajdą się młodzi, którym hala czy stadion są nie potrzebne bo sport, czy koncerty ich nie interesują ale znam kilka takich osób w różnym wieku, którzy nie potrafią tego zrozumieć jak przez tyle lat, olano temat. Mało tego, przebudowa ulicy Kubsza nie wpłynie na to, czy więcej ludzi zostanie tu i założy swoje rodziny. Do tego potrzebna jest budowa nowych mieszkań i przyciąganie nowych inwestorów oraz parę innych rzeczy.

Jesteś pewny, że mimo wszystko się do sejmu dostanie? Ciężko stwierdzić ale ja oceniam jego szansę pół na pół, choć uważam, że trochę za szybko sobie to biuro poselskie przygotował.

To pisałem o Kiecy przed wyborami. Też do końca przekonany nie byłem ale zaskoczył mnie wynik Lenartowicz. Ogólnie niestety grot teraz mam podobne zdanie jak ty, że Kieca wygra te wybory bo opozycja jest podzielona. Jeszcze jest czas by to odwrócić ale na to trzeba szeroko zakrojonej kampanii i przekonania młodych do głosowania ale po co młodzi mają głosować, kiedy cześć z nich nie wiąże przyszłości z miastem.

Ludzi , którzy nie mają żadnych kompetencji aby podejmować newralgiczne decyzje dla miasta a ich jedyną przepustką do rady jest to, że są wiekowi, znani w danej dzielnicy i mają swoich kumpli, którzy na nich zagłosują.

W pełni popieram. Dodałby tu jeszcze radnych powiatowych, gdzie niektórzy już 30 lat rządzą a powiat nie wybudował żadnej nowej drogi