Ciekawy jest fakt, że jak likwidują szkołę średnią to jest cisza a gdyby to była podstawówka to byłaby fala protestów. Wróć, oni przenoszą szkołę do Pszowa i do Wodzisławia, nie likwidują jej. Kolejna instytucja jest przenoszona poza Wodzisław ale dopiero teraz zrozumiałem, że to celowe działanie. Przenoszą poradnię by nie było protestów a jednocześnie w miejsce poradni przeniosą jakiś wydział z Pszowskiej. Wreszcie dostrzegłem jaki był tego prawdziwy cel.
Jestem ciekaw jakie zdanie mają kandydaci na prezydenta Wodzisławia do reformy szkół podstawowych w mieście? Żeby do jakieś reformy szkół doszło to trzeba w miejscu szkoły stworzyć np. uczelnie wyższą. Dwie już są na Maju, więc jednak chętni są. W taki oto sposób miasto przestanie być obciążane kilkoma milionami za podstawówkę a dodatkowo w świat idzie, że my tworzymy nowe kierunki dla studentów. Tylko, że niepubliczne uczelnie wyższe nie są utrzymywane przez samorządy, co rodzi duże oszczędności dla miasta.
Naprawdę tęgie głowy muszą pracować w MOSiRze żeby, coś takiego wymyślić. Zero ambicji. Takie coś to miało być kilka lat temu robione a teraz jest potrzebna rozbudowa albo budowa nowego w innym miejscu.
Czy istniejąca baza sportowa zaspokaja potrzeby mieszkańców Wodzisławia Śląskiego?
Przeprowadzona specjalna ankieta w tym zakresie w śród wodzisławian potwierdza potrzeby
środowiska sportowego, jednakże wskazuje, że najbardziej – poza halą widowiskowo-sportową –
brakuje wodzisławianom otwartego basenu letniego. Na pytanie: Czy w Wodzisławiu Śląskim brakuje
Ci obiektów sportowych i rekreacyjnych? 195 osób odpowiedziało że tak, a 188 że nie. Natomiast na
pytanie: Jakich obiektów sportowych i rekreacyjnych brakuje Ci w Wodzisławiu Śląskim? Najwięcej
odpowiedzi dotyczyło barku otwartego basenu letniego (33osoby) oraz hali widowiskowo-sportowej
(33osoby). Ponadto wodzisławianom brakuje stadionu z prawdziwego zdarzenia, basenu, siłowni na
powietrzu, sali do sportów walki, bezpiecznych ścieżek rowerowych, parku wodnego, ścianki
wspinaczkowej, bieżni lekkoatletycznej, ogólnie boisk. Wyniki całej ankiety (zał. Nr 4)
W zasadzie MOSiR sam się przyznaje, że w mieście brakuje wszystkiego ale ich ambicje sięgają do przebudowy sauny i przebudowy biczy, które w zimie zamarzają bo ktoś to źle zaprojektował. Ręce opadają.
- This reply was modified 1 year, 2 months ago by
MGol.