Reply To: Inwestycje i wydarzenia – Wodzisław, powiat, region

MGol
Participant

Don C temat o infrastrukturze sportowej wałkowaliśmy tu kilka razy. Punktowaliśmy wieloletnie zaniedbania miasta i MOSiRu. Pamiętasz jak jakiś czas temu pisaliśmy o płocie na sektorze gości? Przez lata nic z tym nie robiono. Nagle gdy jeden mecz się odbył to przed drugim meczem z Rowem prezes MOSiR- stwierdził, że da się to bardzo szybko zrobić, w zasadzie w dwa dni. Pamiętasz jak były dziury w płocie przy boisku na Skrzyszowskiej? Ile czasu im to zajęło? Taki jest poziom zarządzania infrastrukturą sportową przez miasto. Zero wizji i rozwoju. Po tylu latach dawno tu powinna stać hala a tymczasem nie ma nawet planów.
Teraz pytanie do forumowiczów, gdzie powinna powstać hala widowiskowa? W którym miejscu. Oczywiście już słyszałem, żeby taka hala powstała przy szkole🤣.

Ja do zarządu SWD podchodzę z dystansem bo mają swoje racje, nie mniej to, co powiedział prezes Klimek na koniec komisji to smutny fakt.
Padło tu stwierdzenie, że miasto jest bankrutem. Tak źle to nie jest i jest to tuszowanie, co najmniej średniego zarządzenia miastem. Tu masz projekt przyszłorocznego budżetu.
https://bip.wodzislaw-slaski.pl/bipkod/018/002Całkowite zadłużenie miasta wynosi koło 70-80mln.

Jest cała masa inwestycji sprytnie “poukrywanych” w różnych punktach i prezydent daje tym co chce.
W projekcie na przyszły rok jest kilka inwestycji o których nie usłyszysz jak nie przeczytasz projektu budżetu:

-Przebudowa basenu krytego przy Szkole Podstawowej nr 3 w Wodzisławiu Śląskim 1 500 000,00 mln
-zabudowa klimy w budynku miasta- 500 tyś. zł
– dotacja do przebudowy skrzyżowania drogi wojewódzkiej i powiatowej- 400 tyś. (pytanie dlaczego miasto ma dokładać się do przebudowy nie swoich dróg)?
-opracowanie programu funkcjonalno – użytkowego na potrzeby rozbudowy centrum przesiadkowego w Wodzisławiu Śl. -250 tyś
-wykonanie monitoringu 110 tyś
-rozbudowa i modernizacja monitoringu 570 tyś zł
-opracowanie programu funkcjonalno – użytkowego na potrzeby rozbudowy centrum przesiadkowego w Wodzisławiu Śl. -250 tyś
-modernizacja toru crossowego modeli zdalnie sterowanych na RPR “Trzy Wzgórza” – 40 tyś.
– dotacja celowa na miasteczka rowerowe 400 tyś).

W projekcie budżetu od strony 97 są podane zadania zapisane w projekcie budżetu. Tych jest cała masa. Nie chce mi się o wszystkich pisać ale jeżeli znajdujemy pieniądze na modernizację toru crossowego a nie znajdujemy pieniędzy na projekt hali to tu nie o finanse chodzi a o chęci. Don nadal wierzysz, że jesteśmy tacy biedni?
Zapomniałem o najważniejszym, czyli o truskawce na torcie jak to mówił Hajto. Utrzymanie Dziupli w przyszłym roku prawie 1,5 mln zł.
Nie twierdzę, że część tych zadań, które wymieniłem powyżej nie należy zrealizować, pytanie tylko czy w takim zakresie i czy w przyszłym roku. Dotacja na kluby sportowe- 700 tyś. Nie ma zapisanych środków na promocję poprzez sport