Reply To: Stadion Aleja-wczoraj, dziś i jutro

MGol
Participant

Pojawiła się długo wyczekiwana koncepcja stadionu.
https://wodzislawslaski.esesja.pl/posiedzenie/503a887a-e8d2-4

Punkt 4. Modernizacja stadionu.
Jak dla mnie to co zaprezentowano jest bardzo słabe i nie do zaakceptowania bo cofa miasto i klub w rozwoju. Ogólnie dla mnie koncepcja na odpier… Po prostu żeby była. De facto to zmniejszenie stadionu i jego pojemności. Bez łuku koło “L”. Z opcją budowy trybuny na łuku przy sektorze gości oraz opcją budowy trybuny koło zegara. Zjazd na murawę miałby być przeniesiony w miejsce sektora gości a sektor gości miałby się znajdować przy krytej od strony Dziupli. Dlaczego nie po drugiej stronie? Nie lepiej stawiać trybunę krytą na przeciwko obecnej krytej i póki co zostawić obecną krytą a zamiast tego resztę funduszy przeznaczyć na budowę łuków? Zostawienie masztów oświetleniowych to też słaby pomysł. Ogólnie słabe to. Taką koncepcję to kibice sobie mogli w przerwie rozrysować. Nie ma tu krzty innowacji a raczej analogia do stadionu Stali Mielec. Dawno to pisałem, że powinien powstać stadion stricte piłkarski a jeśli na siłę chce się robić stadion lekkoatletyczny to trzeba było zmienić lokalizację ponieważ nasza Aleja ma na współczesne standardy zbyt małą powierzchnię.

Odnośnie centrum treningowego to okazało się, że albo trzeba uchwalić nowy plan zagospodarowania albo zmniejszyć boisko treningowe bo przy obecnym planie nie ma możliwości postawienia boiska takich wymiarów.