Ogólnie presja ma sens i kolejny raz można się o tym przekonać. Otóż kilka osób również z tego forum podnosiło oburzenie po tym jak traktowane jest miasto Wodzisław i cały powiat przez rządzących w tym regionie. Pisaliśmy o tym na forum Nowin, Wodzisław 2.0, czy innych lokalnych stronach i mediach. Otóż są wyniki 8 edycji programu inwestycji polski ład i …
Wodzisław Śląski otrzyma dofinansowanie w kwocie 30 mln zł na rozbudowę i przebudowę dróg. Informację, które drogi zostały zgłoszone podawałem kilka postów wyżej.
Na ostatniej sesji rady miasta przegłosowano “Projekt uchwały w sprawie zmian w uchwale Wieloletniej Prognozy Finansowej Miasta Wodzisławia Śląskiego na lata 2023-2035”
w której zmniejszono łączne nakłady finansowe, limit wydatków w 2024 roku oraz limit zobowiązań w
przedsięwzięciu pn. “Projekt drogi głównej południowej” w związku z utworzeniem nowego
przedsięwzięcia majątkowego “Wykonanie Programu Funkcjonalno-Użytkowego dla zadania
inwestycyjnego “Budowa drogi Głównej Południowej na odcinku od drogi wojewódzkiej nr 935
w Rydułtowach do połączenia z ul. Wodzisławską w Mszanie”
Otóż nagle przed wyborami okazało się, że wcale nie trzeba czekać aż do przyszłego roku na decyzję środowiskową a można to w inny sposób rozwiązać. Mianowicie chcą ogłosić przetarg na zaprojektowanie DGP. Wykonawca był by również zobligowany do uzyskania decyzji środowiskowej oraz pozwolenia budowlanego. Podobno to, że sprawa odnośnie decyzji środowiskowej w sprawie DGP nie przeszkadza bo firma mogłaby projektować a gdyby sąd zaskarżył jakiś fragment to wykonawca może zmienić tylko mały fragment projektu. Mało tego marszałek na w przyszłym tygodniu wprowadzić pod obrady by zapisać DGP w wieloletniej prognozie województwa.
Zobaczymy czy w tym tygodniu to nastąpi.
Oczywiście to efekt kampanii bo nagle się okazuje, że jedna i druga strona może znaleźć fundusze. Dla mnie i tak obie partie są sobie równe i mają Śląsk w dupie a przypomnieli sobie teraz o tym regionie bo prawdopodobnie tutejsze głosy mogą przesądzić o wynikach.
Powstanie małe osiedle na Oraczy (10 bliźniaków).
Firma Bruk z Czyżowic buduje kolejną halę.
Centrum logistyczne w Gorzyczkach już gotowe do otwarcia. Pisałem chyba jako pierwszy w regionie, że to będzie Amazon i… miałem rację. Już oficjalnie można to potwierdzić bo pomimo, że od jakiegoś czasu wszyscy wiedzą, że to będzie Amazon to brak było oficjalnego potwierdzenia.
Na zdjęciu napis Amazon. Do tego w kilku miejscach napis Amazon pozaklejany folią.