Reply To: Inwestycje i wydarzenia – Wodzisław, powiat, region

MGol
Participant

Ogólnie presja ma sens i kolejny raz można się o tym przekonać. Otóż kilka osób również z tego forum podnosiło oburzenie po tym jak traktowane jest miasto Wodzisław i cały powiat przez rządzących w tym regionie. Pisaliśmy o tym na forum Nowin, Wodzisław 2.0, czy innych lokalnych stronach i mediach. Otóż są wyniki 8 edycji programu inwestycji polski ład i …
Wodzisław Śląski otrzyma dofinansowanie w kwocie 30 mln zł na rozbudowę i przebudowę dróg. Informację, które drogi zostały zgłoszone podawałem kilka postów wyżej.

Na ostatniej sesji rady miasta przegłosowano “Projekt uchwały w sprawie zmian w uchwale Wieloletniej Prognozy Finansowej Miasta Wodzisławia Śląskiego na lata 2023-2035”

w której zmniejszono łączne nakłady finansowe, limit wydatków w 2024 roku oraz limit zobowiązań w
przedsięwzięciu pn. “Projekt drogi głównej południowej” w związku z utworzeniem nowego
przedsięwzięcia majątkowego “Wykonanie Programu Funkcjonalno-Użytkowego dla zadania
inwestycyjnego “Budowa drogi Głównej Południowej na odcinku od drogi wojewódzkiej nr 935
w Rydułtowach do połączenia z ul. Wodzisławską w Mszanie”

Otóż nagle przed wyborami okazało się, że wcale nie trzeba czekać aż do przyszłego roku na decyzję środowiskową a można to w inny sposób rozwiązać. Mianowicie chcą ogłosić przetarg na zaprojektowanie DGP. Wykonawca był by również zobligowany do uzyskania decyzji środowiskowej oraz pozwolenia budowlanego. Podobno to, że sprawa odnośnie decyzji środowiskowej w sprawie DGP nie przeszkadza bo firma mogłaby projektować a gdyby sąd zaskarżył jakiś fragment to wykonawca może zmienić tylko mały fragment projektu. Mało tego marszałek na w przyszłym tygodniu wprowadzić pod obrady by zapisać DGP w wieloletniej prognozie województwa.
Zobaczymy czy w tym tygodniu to nastąpi.

Oczywiście to efekt kampanii bo nagle się okazuje, że jedna i druga strona może znaleźć fundusze. Dla mnie i tak obie partie są sobie równe i mają Śląsk w dupie a przypomnieli sobie teraz o tym regionie bo prawdopodobnie tutejsze głosy mogą przesądzić o wynikach.

Powstanie małe osiedle na Oraczy (10 bliźniaków).
Firma Bruk z Czyżowic buduje kolejną halę.
Centrum logistyczne w Gorzyczkach już gotowe do otwarcia. Pisałem chyba jako pierwszy w regionie, że to będzie Amazon i… miałem rację. Już oficjalnie można to potwierdzić bo pomimo, że od jakiegoś czasu wszyscy wiedzą, że to będzie Amazon to brak było oficjalnego potwierdzenia.

https://ibb.co/fYqxsTc

Na zdjęciu napis Amazon. Do tego w kilku miejscach napis Amazon pozaklejany folią.