Reply To: Inwestycje i wydarzenia – Wodzisław, powiat, region

MGol
Participant

Właścicielem Karuzeli w Wodzisławiu jest Mitiska Reim `https://www.mitiska-reim.com/portfolio_page/karuzela-wodzislaw/, więc nie wiele ona ma już wspólnego z dawnym udziałowcem, który budował tą galerię. Firma ta w tym roku kupiła galerię Europa Centralna.
Dobrze to czy źle? Sam nie wiem. Z jednej strony były kiedyś plany budowy Focusa w Wodzisławiu ( obcy kapitał), czy budowy Starej Kopalni ( polski kapitał) i oba plany nie zostały zrealizowane.
Odnośnie działki na przeciwko MC to była ona na sprzedaż przez krótki czas a potem nagle zaczęto wycinać krzaki, więc wszyscy myśleli, że inwestycja ruszy. Pytanie kto jest właścicielem?

Don C bardzo dobrze, że zainterweniowałeś. Ja napisałem do Nowin 19 czerwca na jakim etapie jest wydanie decyzji środowiskowej odnośnie drogi głównej południowej, co z projektem oraz co zrobili nasi parlamentarzyści odnośnie tej drogi. Na razie napisali pierwszą część na ten temat oraz czy napiszą drugą i zadają pytania parlamentarzystom? Wiem, że jeszcze jedna osoba pisała do Nowin w tej sprawie, więc uważam, że presja ma sens. Szkoda tylko, że tak mało osób się tym interesuje. Zresztą widać, że presja działa na przykładzie staraniach TEK, komentarzy na Nowinach czy innych osób które teraz działają w sprawie inwestycji państwowych w powiecie.

Portal Wodzisław 24 dziś napisał o tym, że powiat wraz z dużym inwestorem stara się o przebudowę dróg dojazdowych „Usprawnienie układu drogowego dojazdu do stref przemysłowych po przez przebudowę dróg powiatowych 5017S, 5022S, 5044S w formule zaprojektuj i wybuduj”. Chodzi o ulice Olszyny, Wodzisławską Czyżowicką. Projekt zakłada remont i rozbudowę drogi Olszyny. Powiat chce otrzymać dofinansowanie z Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych – edycja siódma- Rozwój Stref Przemysłowych. Wniosek opiewa na 100 mln z czego 98 mln może wynosić dofinansowanie, a 2 mln miałaby dołożyć firma budująca na Olszynach. To teraz posłowie, pani senator, samorządowcy, radni miejscy, powiatowi, gminy Gorzyce oraz prezydencie Wodzisławia ( kandydacie na posła), czekamy co zrobicie dla tego regionu?