Podaję za stroną internetową klubu.
Prezes naszego klubu wyraził także zaniepokojenie brakiem środków na promocję przez sport w budżecie miasta na przyszły rok.
– Chciałbym się wypowiedzieć w imieniu klubów sportowych w naszym mieście, z którymi współpracujemy i jesteśmy w stałym kontakcie. Projekt działania wodzisławskiego sportu jest realizowany. Wszystko stało się zagrożone 2-3 tygodnie temu. Z przerażeniem zauważyliśmy brak środków na promocję miasta poprzez sport zabezpieczonych w budżecie na 2023 rok. Wszystko trzeba byłoby odciąć, zapomnieć, przenieść do innego miasta – dodał.
Jeżeli chodzi o Rybnik, to w tym roku środki na sport mają być takie same jak w zeszłym roku. Dzisiaj czytałem wypowiedź prezydenta Kuczery chociaż z tego, co pamiętam w zeszłym roku klub żużlowy miał już obciętą dotację przynajmniej o połowę.
Ogólna moje zdanie jest takie, że jeżeli polskie kluby w różnych sportach drużynowych chcą doganiać Zachód, to muszą przestać liczyć na wsparcie miasta. Myślę, że się nie mylę odnośnie tego, co teraz napiszę.
Jeżeli chodzi o piłkę nożną, to w Anglii, Francji, Niemczech, Hiszpanii i Włoszech żaden samorząd nie wspiera klubu przynajmniej na pierwszym poziomie rozgrywkowym, ale tak samo może być i na drugim poziomie rozgrywkowym albo nawet i niżej. Całkiem niedawno sprawdzałem ten temat. W tym obszarze polskie klubu są daleko za tymi zachodnimi i nie wygląda na to, żeby ta różnica była niwelowana. Na dzisiaj, bez wsparcia samorządów polska piłka klubowa może znaleźć się w dużo gorszym położeniu.
LP. | DRUŻYNA | Z | R | P | PKT |
1 |
![]() |
13 | 2 | 4 | 41 |
2 |
![]() |
12 | 3 | 4 | 39 |
3 |
![]() |
11 | 4 | 4 | 37 |
4 |
![]() |