Jeśli rzeczywiście tak powiedział bo tej wypowiedzi nie słyszałam to chyba powoli ma odklejkę ( https://sjp.pwn.pl/mlodziezowe-slowo-roku/haslo/odklejka;9285765.html) Prezydent powinien robić wszystko, żeby tu sprowadzić nowych mieszkańców, inwestorów, czy sponsorów. Miasto powinno tworzyć działki pod budowę mieszkaniową jak i jednorodzinną. Powinien rządzić tak by tych ludzi zachęcić do przyjazdu do tego miasta i by później się tu osiedlali bo to generuje rozwój, jeśli tego nie widzi to chyba należy mu się odpoczynek od polityki.
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/other/wiceminister-sportu-arkadiusz-czartoryski-na-90-leciu-gwiazdy-skrzysz%C3%B3w-przywi%C3%B3z%C5%82-czek-i-om%C3%B3wi%C5%82-programy-rz%C4%85dowe-dla-sportu-zdj%C4%99cia/ar-AA15741v?li=BBr5KbO
Pewnie to polityka i fakt , że PiS traci większość w sejmiku ale nagle się okazuje, że wiceminister sportu doskonale wie, że baza sportowa w Wodzisławiu leży i trzeba by było wybudować stadion, halę i basen.
“Potem zorientowałem się, że kluby te były świetnie przygotowane do pozyskiwania tych środków przez przewodniczącego komisji sportu w sejmiku, pana Jerzego Szczęsnego. Jak Państwo doskonale wiecie sam Wodzisław Śląski potrzebuje hali sportowej, basenu i stadionu. Można je wyremontować albo zbudować albo zbudować od nowa – wskazał Arkadiusz Czartoryski.” Oczywiście to obiecanki ale kiedy o to się targować jak nie przed wyborami?
Odnośnie galerii to pamiętam jak kiedyś prezydent z radą miejską wyraźnie trąbili, że nie zgodzą się na pietrową galerię bo zasłoni stare miasto. Już wtedy mi się to nie podobało bo podobne wnioski mógł Rybnik postulować a tego nie robił. Czas pokazał hipokryzję i jeżeli miasto zgodzi się na rozbudowę galerii w obecnym kształcie to tylko potwierdzi, że nigdy im nie zależało na tym by stare miasto było widoczne. Proszę mnie źle nie zrozumieć, nie jestem przeciwko galerii ale wolałbym coś na kształt obecnej Karuzeli tylko np. piętrowego lub dwu piętrowego niż zabudowę całego parkingu w obecnym kształcie bez przejścia podziemnego do galerii. Ceny najmu też nie przyciągają.