Pozytywem nadchodzących wyborów jest fakt, że jest sporo kandydatów.
Don C w Rydułtowach jest tylko jeden kandydat na burmistrza, czy to fajne? Jak dla mnie, nie bo wolę mieć opcje wyboru, dlatego cieszy mnie, że na prezydenta Wodzisławia kandyduje aż 5 osób. Też jestem przekonany, że będzie druga tura 😉.
Gdzie znalazłeś, że Radlin ma 92 mln długu? Dochody miasta kształtują się w okolicy 120 mln. Ja znalazłem, że w projekcie miasto miało zakładane zadłużenie 68 mln, ale to chyba było jeszcze przed podwyżkami w oświacie? Jeśli Radlin ma 92 mln długu, przy 120 mln przychodów, to jest o krok od katastrofy. Szukałem na szybko zadłużenia Pszowa ale nie znalazłem. Ogólnie mam wrażenie, że niektóre samorządy celowo utrudniają dostęp do przejrzystości finansów albo celowo nie aktualizują danych. Fajnie jakby się pojawiła taka grafika porównawcza samorządów powiatu a idealnie by było gdyby to dotyczyło całego naszego regionu. Mieszkańcy często są nieświadomi tego, co się dzieje w mieście czy gminie.
Jakiś czas temu prezydent dostał pytanie o budowę nowych mieszkań na trzech wzgórzach, gdzie odpowiedział, że budowę zablokowała opozycja. Pamiętacie jak pisałem wtedy, że to może jest celowy cyrk a prezydent nie zamierza niczego budować? Zresztą plan zagospodarowania miał być uchwalony na wiosnę zeszłego roku, później na jesień i znowu mamy wiosnę a planu nadal nie ma. Don C dziękuję za tą informację, otóż teraz widać jak na tacy, że to była szopka na potrzeby prezydenta, skoro pani, która najbardziej protestowała startuje z jego listy.
Prezydent miał 18 lat na budowę hali, wspólną budowę obwodnicy, remont stadionu, budowę mieszkań czy reformę oświaty w mieście. Mało tego, teraz miasto ma wypłacić 0,5 mln zł odszkodowania SWD a w drodze podobno pozew na kwotę 5 mln zł. Jeszcze ma pozew od Wosia w sądzie.