Na komisji sportu był poruszony temat stadionu. Pan radny Chrząszcz zadał kilka pytań. Zadał również dwa pytania, które napisałem tutaj na forum. Moje najważniejsze pytanie dotyczyło trzeciej trybuny, która jest w warunkach zamówienia a której nie widać na koncepcji. Na początku Pani naczelnik odpowiedziała, że urząd ma zastrzeżenia dotyczące sektoru gości, który umiejscowiony jest obok sektoru VIP a powinien być przesunięty, mniej więcej w miejsce obecnej trybuny gości. Stwierdziła również, że wjazd na murawę znajdowałby się pomiędzy sektorem VIP a sektorem gości. Po chwili, gdy radny zadał pytanie o trzecią trybunę w koncepcji stwierdziła, że rzeczywiście powinna się znajdować, dlaczego więc o tym nie wspomniała? Chciała to ukryć? Radny Blazy ujął koncepcję stadionu dość brutalnie ale prawidłowo bo stwierdził, mniej więcej, że jeżeli ktoś się na tym nie zna to równie dobrze może zaprojektować drzewo na środku stadionu🤣 Miesiąc wcześniej budynek klubowy chciano burzyć, teraz chce się go rozbudowywać i uwagę tę podniósł jeden z radnych i miał rację. Jak można w ciągu miesiąca zmienić koncepcję o 180 procent. Na samym końcu komisji wypowiadał się prezes MOSiRu pan Bojko, poruszył kilka kwestii, które opiszę w innym dziale (inwestycje). Odnośnie stadionu to wypowiadał się, że wnioskował za tym, żeby stadion miał asfaltową koronę na której mogliby trenować między innymi biathloniści i biegacze.
Zadam tylko pytanie czy pan prezes był na którymś z nowych stadionów i widział taką koronę? Na komisji stwierdził, że był ostatnio w Kielcach ale czy na stadionie Korony widział coś takiego? Byłem na kilku w Polsce i Europie, być może nie właściwych, ale jakoś takiej korony nie widziałem albo źle to interpretuję bo pierwszym moim skojarzeniem takiego stadionu jest stadion Jastrzębia oraz Karpacza na którym byłem w tym roku. Tylko, że pierwszy to nie jest nowoczesny stadion a drugi to jest stadion z miasteczka narciarskiego … Natomiast stadion Śląski uważam, że nie jest typowa korona, nie miej co pan prezes przez to rozumie? Mam wrażenie, że Pan Bojko coraz bardziej dryfuje bo oprócz bieżni chce jeszcze koronę dla biegaczy…. Miasteczko narciarskie na stadionie? Z całym szacunkiem ale miasteczko może być w rodzinnym parku rozrywki
lub na Balatonie ale nie na stadionie bo Wodzisław to nie Karpacz czy Zakopane. Dlaczego koncepcja nie zawiera ilości miejsc siedzących na stadionie? Rozrysować trybuny to niektórzy kibice potrafią? Zwrócono jeszcze uwagę na to, że murawa miała zostać nie przesunięta, jednak pani naczelnik nie potrafiła potwierdzić tego faktu a to również był jeden z zapisów. Ogólnie koncepcja póki co jest fatalna i nie wygląda na poważną. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem na ten moment jest zaproszenie pani projektant na komisję ( co padło i mam nadzieję, że jak najprędzej nastąpi) oraz zaproszenie osób postronnych, które pokazały by kierunek koncepcji. Póki co, koncepcja wygląda choćby sporządzała by ją osoba, która zna się na orlikach a nie stadionach! Trochę szacunku dla kibiców i władz miasta bo jak można nie czytać ze zrozumieniem czego się wymaga od projektanta!