Odpowiedz na: Inwestycje i wydarzenia – Wodzisław, powiat, region

MGol
Uczestnik

Rybnik właśnie ogłosił przetarg na budowę końcowej fazy obwodnicy. “Miasto Rybnik otrzymało na dokończenie budowy drogi 165 mln zł z budżetu państwa (Polski Ład oraz Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg). 100 mln wkładu własnego zabezpieczono w wieloletniej prognozie finansowej miasta.” Coś czuję, że po rozstrzygnięciu przetargu nagle po dziesięciu latach projekt DGP zostanie ukończony. Niestety się okaże, że projekt jest ale nie ma na niego funduszy. Rybnik na pierwszy etap wydał 475 mln zł, z czego 185 wydał z własnego budżetu. Reasumując miasto Rybnik dostało 455 mln dotacji!
Druga informacja to ta o zamknięciu szpitala w Rydułtowach. Mam mieszane uczucia do tej informacji bo z jednej strony wiem, że szpital w Rydułtowach potrzebowałby ogromnych nakładów żeby funkcjonował jako szpital a nie jako jeden oddział a z drugiej strony wiem, że skończy się to zmniejszeniem ilości lekarzy, pielęgniarek i łóżek w powiecie, kiedy każdy z nas płaci 9 % składki zdrowotnej. Uważam, że docelowo powinien być jeden wielki szpital powiatowy, (rozbudowany ten w Wodzisławiu) tylko że na tą chwilę to ma wyglądać tak, że z dwóch szpitali robimy jeden przy liczbie mieszkańców praktycznie takiej samej ( pisze o powiecie). Nawet lądowiska dla helikopterów nie zrobiono.